Windows Önyükleme Yapmadığında Ne Yapılabilir?
Windows işletim sistemi önyükleme yapmaması, çeşitli hataların yaşandığını gösterir. Peki bu durumlarda ne yapılabilir? İşte detaylar.
Windows işletim sistemine sahip cihazların açılması halinde, kısa bir önyükleme yapılır. Çeşitli yazıların ve logoların ekrana geldiği bu önyükleme sayfaları yeni işletim sistemlerinde ve bilgisayarlarda oldukça kısa sürer. Windows işletim sistemine sahip cihazlarda yaygın yaşanan durumlardan olan açılmama sorunun kaynağı çeşitli sebepler olabilir. Bu tür durumlarda herhangi bir işlem yapmadan önce bilgisayarda yapılan son işlemler göz önünde bulundurulmalıdır. Yeni bir sürücü, uygulama, donanım bağlantısı ve kurulumu gibi işlemlerin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
Önyüklenebilir Aygıt Yok Hatası
Önyüklenebilir Aygıt Yok hatası, en yaygın alınan hataların başında gelir. Windows’un yüklü olduğu sürücü üzerinden başlatılmayan Windows, bu şekilde hata verir. Özellikle birden fazla hard disk ya da USB flash bellek takılı olduğu durumlarda yanlış yapılandırma nedeniyle Windows istenen sürücüden başlamaz. Bu tür durumlarda BIOS girişi yapılarak hangi sürücü üzerinden Windows’un çalıştırılacağı belirlenmelidir. Eğer bu ekranda Windows’un yüklü olduğu sürücüye erişemiyorsanız sürücünüz bozulmuş olabilir. Kablolarını ve bağlantılarını kontrol ederek bir sorun olup olmadığını test edebilirsiniz. BIOS’ta her şey yolunda görünüyorsa ve her şeyin normal olduğu tespit edilmişse, Windows yükleme ya da onarım işlemleri ile yeniden kurulum yapılmalıdır.
Windows Önyükleme Sırasında Donuyor veya Çöküyorsa
Windows önyüklemeye başlasa da kısa süre içerisinde açılmıyor ve tekrar başa dönüyor ya da kapanıyorsa genellikle bir donanım sorunu yaşanır. Windows Başlangıç Onarma işlemi gerçekleştirerek sorunu çözebilirsiniz. Bu işlemler çözüm olmadığı takdirde Windows sıfırdan kurulum yapılmalıdır. Eğer hata devam ediyorsa donanımlar kontrol edilmelidir. RAM bu konuda öncelikle kontrol edilecek donanımdır.
Mavi Ekran ya da Donma Sorunu
Windows önyüklendikten sonra çöküyorsa ya da mavi ekran hataları veriyorsa donanımlar ya da kötü amaçlı yazılımlar nedeniyle sorun yaşandığı anlaşılmalıdır. Bunun için bilgisayarı güvenli modda başlatmak, yazılımları kontrol etmek ve olası hatalar, sorunlar varsa onları gidermek gerekir. Yapılabilecek bir başka işlem ise Chkdsk’yi çalıştırmaktır. Komut İstemi penceresi (CMD) açarak aşağıdaki komutu girin.
chkdsk /f /r
Buna rağmen sorununuz çözülmediyse Windows’u yeniden yüklemeyi tercih etmelisiniz.