Ekonomi

Bakan Nabati: İhracat odaklı büyümeye devam edeceğiz

Bakan Nabati’nin açıklamaları şöyle:

Ramazan ayının bu mübarek gününde Selçukluların kadim başkenti ve Mevlana’nın kalbi Konya’da sizlerle bir araya gelmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Bu vesileyle kardeşliğin, paylaşmanın, rahmetin, mağfiretin ve nice güzelliklerin müjdecisi olan mübarek Ramazan ayımızı tebrik eder, sizleri sevgi ve saygıyla selamlarım. Maalesef bu yıl 11 ilimizin yanı sıra Sivas, Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman’ın bazı yerleşim yerlerini de etkisi altına alan büyük depremler ve ardından gelen sel felaketleri nedeniyle Ramazan ayına buruk bir şekilde girdik.

Tüm bu trajik felaketlerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, tedavisi devam eden vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.

Tarihin tanık olduğu en büyük felaketlerden biri karşısında devletimiz ve milletimiz kenetlenmiş ve tarihin gördüğü en güçlü dayanışma ve yardımlaşma örneğini bir kez daha sergilemiştir. Çok şükür sergilemeye devam ediyoruz. Kadim ve güzel Konya’mızın gerek büyükşehir gerekse ilçe belediyeleri depremin ilk gününden itibaren seferber oldu ve depremden etkilenen vatandaşlarımıza sahip çıktı. Şahsen ben ve diğer bakanlarımız depremin ilk gününden itibaren büyük ölçüde afet bölgesinde bulunduk. Daha iki gün önce Hatay’da depremzedelerimizle buluştuk. Alt yapı çalışmalarından enkaz kaldırmaya, konteyner kentlerin kurulmasından yeme-içme hizmetlerine kadar Konya Büyükşehir Belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin nasıl bir özveriyle çalıştıklarına bizzat şahit olduk. Bu birlik ve beraberlik ruhunu yaşatarak, afetlerin yol açtığı tüm sıkıntıları en kısa sürede aşacağız.

2002 yılından itibaren ülkemizin yakaladığı güçlü ve istikrarlı büyüme sonucunda birçok şehir gibi Konya da mevcut potansiyelini geliştirerek atılım yapma fırsatı yakalamıştır. Konya verimli toprakları, girişimci ve dinamik insan kaynağı ile bu dönemi en iyi şekilde değerlendiren illerimizden biri olmayı başarmıştır.

Nitekim 2004 yılında 11.5 milyar lira üretim yapan ilimiz, 2021 yılında 149 milyar liralık üretim performansına ulaştı. Konya’mız 2002’de 130 milyon dolar olan ihracatını 21 yılda 25 kattan fazla artırarak Mart 2023’te yıllık bazda 3,3 milyar dolar.

Konya bu performansıyla Türkiye’de 2022 yılında en çok ihracat yapan 12. ilimiz oldu. 2002 yılında dış ticaret açığı veren ilimiz, küresel ticaretteki yüksek performansı sayesinde 2023 Şubat ayının prestijiyle yıllık bazda 1,8 milyar dolar fazla verdi.

Konya, son 21 yılda artan yatırımları ve 50 bini aşkın KOBİ’si ile ülkemizin en dinamik ve değerli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri konumundadır.
2022 yılında Halk Bankası aracılığıyla Konya’da faaliyet gösteren 6.808 esnaf ve sanatkarımıza yaklaşık 1,8 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdık. Bu yılın ilk üç ayında 3 bin 545 esnaf ve sanatkârımıza bu kapsamda sağladığımız destek 1,3 milyar liraya ulaştı.

Önümüzdeki dönemde de yatırımların önünü açmaya ve yatırımcılarımızı güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz.
Konya ilimiz 18.7 milyon dekarlık tarım alanı ile ülkemizin en büyük ekilebilir alanını oluşturmaktadır.

2022 yılında Ziraat Bankası aracılığıyla Konya’da toplam 37 bin 39 tarım üreticisine 10 milyar TL’yi aşkın Hazine faizli kredi sağladık. Bu yılın ilk 3 ayında 18 bin 16 üreticiye toplam 4,4 milyar lira teklif ettik.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

Son yıllarda ticaret savaşları ile başlayan ve her geçen gün artan birçok sorunla tüm ülkeler baş etmeye çalışmaktadır. Salgın hastalıkların, savaşların, iklim, gıda ve elektrik krizlerinin peş peşe geldiği, jeopolitik gerilimlerin küresel resesyon risklerini beslemeye devam ettiği bir süreçte gecikmeden Türkiye Ekonomisi Modelimizi devreye aldık.

Model sayesinde bu güçlü dönemde birçok riski ortadan kaldırırken büyüme, istihdam, ihracat ve turizmde tarihi rekorlar kırmaya devam ediyoruz.
2022’de kaydettiğimiz yüzde 5,6’lık büyüme ile G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen orta ülkelerden biri olduk ve Modelimizin meyvelerini toplamaya başladık. Sanayi ve turizm gibi verimli döviz üreten sektörlerimiz Cumhuriyet tarihimizde hiç olmadığı kadar güçlenmiştir. Makine teçhizat yatırımlarındaki büyüme 13 çeyrektir kesintisiz devam ediyor. Ekonomideki büyüme ivmesi istihdamımıza çok olumlu yansıyor. Bu yılın Ocak ayında 31,8 milyon kişi ile tarihi yüksek bir istihdam düzeyine ulaştık.

Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uyguladığımız doğru politikalar ve ihracatçılarımızın gayretleri sayesinde Cumhuriyet tarihimizin rekor ihracat seviyelerine ulaştık. Bugün ülkemiz, Mart 2023 prestijiyle 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan ve yıllık 255,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren bir ülke konumunda.

Rekorlar kırdığımız bir diğer alan da turizm sektörü oldu. 2022’de 51,4 milyon ziyaretçi ve 46,3 milyar dolar turizm geliri ile turizmin altın yılı olan 2019’da performansımızı aşmayı başardık.

Öte yandan, küresel emtia fiyatlarındaki keskin artışlar, 2021 yılının sonundaki kur hareketi ve diğer küresel ekonomik şoklar nedeniyle 2022 yılını maalesef yüksek enflasyonla geçirdik.

Bu gelişme karşısında, ilgili tüm Bakanlıklarımızla uyum içinde kapsamlı bir politika seti uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz.
Kasım 2022’den bu yana düşüş eğiliminde olan enflasyon, Mart 2023’te yıllık 50,5 seviyesine geriledi.

Enflasyondaki bu düşüşte kurda sağladığımız istikrarın ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisi yadsınamaz. Önümüzdeki dönemde de bu eğilimin devam etmesini ve enflasyonun kademeli olarak gerilemesini bekliyoruz.

Bu dönemde ücretli çalışanlarımızın gelirlerini artırmak için attığımız kararlı adımlara ve başta temel tüketim malları olmak üzere vazgeçtiğimiz KDV gelirlerine rağmen mali disiplinimizden asla taviz vermedik.
Yakaladığımız güçlü büyüme performansı, sahip olduğumuz finansal alan ve yapısal değişikliklerdeki kararlılığımız sayesinde hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz.
Öncelikle deprem afeti başta olmak üzere tüm zorlukların üstesinden gelmek için güçlü kamu maliyemizin bize sunduğu finansman alanını en verimli şekilde kullanarak ülkemizin ilerlemesini kesintisiz olarak sürdürecek güce sahibiz.

Türkiye Ekonomisi Modelimiz ile sektörel ve bölgesel ihtiyaçları dikkate alıyor; Döngüsel gelişmeleri yakından takip ediyor ve gerekli tüm adımları gecikmeden atıyoruz. Modelimizin başarısı neredeyse tüm makroekonomik göstergelerdeki iyileşme ile kanıtlanmıştır.
Hedeflerimiz değişmedi ve uyguladığımız her politikanın tamamen arkasındayız.

Önümüzdeki dönemde de yüksek büyüme ve nitelikli istihdam artışı hedeflerimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edecek ve tüm politikalarımızı bu doğrultuda hayata geçireceğiz.

Yenilikçiliği ve girişimciliği desteklemeye, ihracata dayalı büyümeye devam etmeye ve kaynaklarımızı verimli alanlara yönlendirmeye devam edeceğiz.
Halkımızın refah ve huzurunu merkeze alan bir yaklaşımla, istikrarlı ve büyüyen bir ekonomi her zaman önceliğimizdir.

Yüzyıl Türkiye’sinde, ülkemizin her alanda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Nasıl ki Cumhurbaşkanımızın liderliğinde söylediğimiz her kelimenin arkasında durduk, bundan sonra da bire bir azim ve gayretle ilerleyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

DEPREM SONRASI BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN SAĞLANAN TEMELLER VE ALINAN ÖNLEMLER

Deprem ve sel felaketlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek hedefiyle tüm gücümüzle çalışıyoruz. Başta bütçemiz olmak üzere tüm kaynaklarımızı en aktif şekilde kullanırız. Depremin hemen akabinde AFAD’a 100 milyar lira tahsis ettik ve bugüne kadar yaklaşık 40 milyar lira nakdi transfer yaptık. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza ve hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına nakdi yardımda bulunuyoruz. Konteyner şehirler dışında yaşayacak vatandaşlarımıza ulaşım ve kiralama yardımı yapmaktayız. DASK kapsamında bugüne kadar toplam 11,5 milyar lira hasar ödemesi yaptık.

Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerimiz ile Elbistan, İslahiye, Nurdağı ve Antakya ilçelerimizin tamamında DASK’a iletilen tüm hasar evraklarını inceledik ve tüm ödemelerini yaptık. Malatya ve Şanlıurfa illerimizde tüm hasar evrak incelemelerini iki gün içerisinde tamamlayarak bu illerimizde de tüm DASK ödemelerini yapmış olacağız.

Diğer illerimizde de tazminat miktarının tamamını en geç bu ay sonuna kadar ödemeyi hedefliyoruz. Afet bölgesinin yeniden imarı ve canlandırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile çalışmalarımız devam ediyor ve Hazine olarak her türlü finansmanı sağlıyoruz. İlk etapta deprem bölgesindeki 11 ilimizde vatandaşlarımız için 100 binin üzerinde konteyner konut yapıyoruz.
Kalıcı konutların da temellerini atmaya başladık. Söz verdiğimiz gibi yılda 319 bin konut ve köy konutu inşaatını tamamlayarak toplam 650 bin konut yapacağız.

Ülkemiz genelinde yapımına başlanan konut, iş yeri, köy konutu ve hastane sayısı 56 bini geçti. Öte yandan, riskli bölgelerde bulunan ya da risk altında olan binaların kentsel dönüşümü için sağladığımız desteğin limitlerini artırıyoruz. Sağlayacağımız katkı sayesinde vatandaşlarımız 0,79 vade farkı ile 1 milyon 250 bin TL’ye kadar kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilecek. Ev sahiplerinin yanı sıra en az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracıların da bu krediden yararlanmasını sağlıyoruz.

EK DESTEKLEYİCİ ÖNLEMLER

Deprem felaketinin ardından bakanlık olarak vatandaşlarımıza ve reel teşkilatımıza destek olmak için hızlı bir şekilde ek tedbirleri hayata geçirdik.
Depremden etkilenen illeri de mücbir sebep kapsamına aldık. Bölgedeki mükelleflerimizin vergi borçlarını erteledik.

Bölgedeki esnafımıza destek olmak amacıyla 250 milyar lira olan KGF limitini 350 milyar liraya çıkararak KGF paket hacmini artırdık. 20 milyar lira kefalet hacmi olan Shake Bölgesi İşletme Tüketim Destek Paketi ve Shake Bölgesi Yatırım Esas Paketini hayata geçirdik.
Bölgedeki esnaf ve sanatkarlarımızın kredilerini erteledik. Depremde zarar gören KOBİ’lerimize finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1,5 milyon TL’ye varan faizsiz kredi sağladık.

Afetten en çok etkilenen kesimlerden biri olan çiftçilerimizin afetten etkilenen illerimizi hızla ayağa kaldırabilmek için faizsiz, 1 yıl ödemesiz kredilerini erteledik.
Büyükbaş hayvanlara 500 TL, koyun ve keçilere 50 TL yem takviyesi sağladık. Mazot ve gübre takviyelerimizi nakit olarak vermeye başladık. Ayrıca sarsıntı felaketi nedeniyle telef olan çiftçilerimizin tüm hayvanlarının da zararlarını karşılayacağız.

Öte yandan milletimizin geneli için takviyeler uygulamaya devam ediyoruz. Asgari emekli maaşını 2.000 TL artırarak 7.500 TL’ye çıkardık. Emeklilerimize Ramazan ve Kurban Bayramlarında ödenen bayram ikramiyesini 2.000 liraya çıkardık. Bütün bu düzenlemeler EYT’li kardeşlerimizi de kapsıyor.

Barış ve hoşgörü şehri olan Konya’mızda Mevlana Hazretleri şöyle buyurmuştur:
Cömertlik ve yardım etmede bir akış haline gelin.
Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
Başkalarının kusurlarını örtmek için gece kalk.
Öfke ve sinirlilik içinde ölmek üzere olun.
Alçakgönüllülük ve alçakgönüllülük üzerine kurulu olun.
Hoşgörüde deniz gibi ol.
Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol.
Bizler bu güzel huyların ve bu büyük medeniyetin mirasçılarıyız.

Hangi sorunla karşılaşırsak karşılaşalım asla şikayet etmez ve bunun çok yerinde olduğunu biliriz, Mevlana’nın veciz bir şekilde ifade ettiği gibi: “Bela insanlara yol gösterir.”

Tüm zorluklara rağmen tam da bu anlayışla yeni yollar bulmaya ve krizleri fırsata çevirmeye devam ediyoruz.
Afetlerin açtığı tüm yaralar iyileşene kadar gece gündüz çalışacağız. İnşallah tüm maddi kayıplarınızı çok daha iyileriyle birlikte telafi edeceğiz. Bu mübarek ramazan gününde Rabbim birlik, beraberlik, kardeşlik ve dirayetimizi daha da kuvvetlendirsin.

On bir ayın sultanı olan bu mübarek ayın milletimiz ve tüm insanlık için rahmet, rahmet ve kurtuluş olmasını can-ı gönülden temenni ediyor, her birinizi muhabbetle selamlıyorum.
Allah yardımcın olsun.

armutluajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu